NHOs kommune-NM: Sola er årets vinner - igjen

Årets kåring rangerer, som i fjor, Sola kommune på førsteplass, deretter følger Oslo og Bærum. På fylkesnivå kommer Oslo på topp, fulgt av Rogaland og Akershus.

Kommune-NM er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner.

Kommune-NM 2024 dekker fem temaområder: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kåringen er basert på kvantitative data hentet fra offisielle statistikker.

Sola har toppet listen siden 2018 og gjør det bra innenfor alle områdene som måles, og rangerer førsteplass på arbeidsmarkedsområdet. Oslo og Bærum gjør det også bra på de fleste områder.

Kommuner som rangeres høyest er typisk større by-, tettsteds, utdannings- og høyteknologikommuner, eller kommuner med betydelig innslag av industri, oppdrettsnæring og energiproduksjon, i tillegg til enkelte reiselivskommuner. De seks øverst rangerte kommunene har samme plassering som i fjor.

Hovedtyngden av de lavest rangerte kommunene er distriktskommuner preget av fraflytting og aldring.

Tallsammenstillingene viser at kommuner med høyt sykefravær også har en tendens til å ha høyere uføreandel, lavere utdanningsnivå og dårligere kommuneøkonomi.

239 av kommunene har tilbakegang i hovedindikatoren sammenlignet med i fjor. Over hele perioden fra 2017 har tilbakegangen vært størst i Moskenes og Lavangen, mens Vevelstad og Evenes har hatt størst fremgang.

Sammenlignet med fjorårets kåring opplever kommunene på landsbasis og i alle fylkene tilbakegang, med unntak av Finnmark. Det er primært arbeidsmarkedsområdet og kommuneøkonomien som bidrar til tilbakegangen.

I positiv retning trekker demografiområdet grunnet økt befolkningsvekst, og kompetanseområdet som følge av økt utdanningsnivå blant de sysselsatte.

Rangeringen innen de ulike områdeindikatorene er:

  • Næringsliv: 1. Lier 2. Bærum 3. Austevoll 
  • Arbeidsmarked: 1. Sola 2. Bærum 3. Oslo
  • Demografi: 1. Oslo 2. Lørenskog 3. Nannestad
  • Kompetanse: 1. Kongsberg 2. Sola 3. Bærum
  • Kommuneøkonomi: 1. Aukra 2. Klepp 3. Nannestad
Om kåringen
Kommune-NM sammenstiller 19 ulike indikatorer på fem ulike områder og er utelukkende basert på kvantitative data, hentet fra offisielle statistikker. Kommune-NM sier således ikke noe om den enkelte kommunes næringsvennlighet, ei heller hvor i Norge det er best å bo. Årets kommune-NM er basert på tall for 2023. For hver indikator rangeres kommunene fra 1 for høyest score til 357 for lavest score.

Kilde: NHO

https://www.nho.no/tema/okonomisk-politikk-og-analyse/artikler/2024/sola-vinner-nhos-kommune-nm-2024/