ARENA FOR FORVALTNINGSREVISJON OG EIERSKAPSKONTROLL 2025
Forvaltningsrevisjons- og eierskapskontrollkomiteen har gleden av å invitere til Arena for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll – den 23. i rekken.
ROVene er landet, og mange kontrollutvalg er allerede godt i gang med bestillinger fra de nye planene for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll. Samtidig rapporterer mange kommuner om at de opplever krevende tider med vanskeligere rammebetingelser, og det varsles om forverret økonomi i kommunene. Det er krig i Europa, og dette påvirker hvordan vi må tenke om beredskap. Og økende grad av ekstremvær, både i verden og hjemme i Norge, reiser spørsmålet: hvordan står det til med klimaarbeidet i kommunene?
Forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll omfatter alle kommunens mangfoldige oppgaver og ansvarsområder, og skal brukes der risiko og vesentlighet er størst. Er det forhold ved tiden vi lever i som stiller andre eller høyere krav til oss som kontrollører? Hvordan kan revisjonen bidra til læring og forbedring i tider som oppleves som særlig utfordrende i kommunene?
Vi håper at årets konferanse kan gi inspirasjon og kunnskap som bidrar til dette.
Sist oppdatert: 14.1.2025
Nøkkelinfo
Fra/til |
19.3—20.3
|
---|---|
Påmeldingsfrist |
13.2
|
Pris |
Kr 9 837 eks. mva. med overnatting (inkl. frokost og middag) (ikke-medl.: kr 10 387 eks. mva.)
Kr 7 330 eks. mva. uten overnatting og middag (ikke-medl.: kr 7 830 eks. mva.)
Kr 1 729 eks. mva. for overnatting (inkl. frokost) fra 18. til 19. mars 2025
|
Sted | |
Varighet |
19.3.: Kl.10.00 - 17.00
20.3.: Kl. 09.00 - 15.00
|
Etterutdanning |
13 timer iht. NKRFs krav til etterutdanning.
|
Onsdag 19. mars 2025
Del 1: Helhetlig planlegging og økonomistyring
Sikkerhetssituasjonen utfordrer oss alle. Samtidig fører demografi og mangel på arbeidskraft til betydelige omstillingsbehov i kommunene. Behovene blir mer sammensatte og roper på tverrfaglighet og nye tjenestedesign. Ressursene må brukes på en annen måte. Hva betyr dette for oss som skal kontrollere og følge opp kommunene?
Del 2: Økonomisk bærekraft i kommunene
Revisjon Midt-Norge SA jobber med flere prosjekter knyttet til økonomisk bærekraft i kommunene. De har jobbet tverrfaglig med prosjektplanene og kriterier, for å få med den kunnskapen om kommunene som ligger i ulike deler av revisjonsenheten. Vi får vite mer om status for prosjektene, utfordringer og læringspunkter.
Del 3: Gruppearbeid
Havnene har en viktig rolle i mange norske kommuner. I tider med økt beredskap opplever mange havner nye utfordringer. Bli kjent med «havne-Norge» – hva bør en forvaltningsrevisor kjenne til om dette feltet?
Som kjent har Helseplattformen blitt innført i Helse Midt-Norge, og videre i kommunene i Midt-Norge. I forbindelse med innføringen har det vært mange varsel om utfordringer og kriser. Trondheim kommunerevisjon har i samarbeid med Riksrevisjonen gjennomført en forvaltningsrevisjon av dette.
Kathrine Moen Bratteng, som var prosjektleder fra kommunerevisjonens side, vil gi oss et innblikk i revisjonen med særlig vekt på utfordringene for kommunene/det kommunale perspektivet. Hva gjorde de, hva fant de, hvilke metodiske grep fungerte, og hva var utfordringene? Og med utgangspunkt i denne revisjonen: Hvilke risikoer bør revisjonene være oppmerksomme på – og viderebringe til kontrollutvalgene?
Kathrine Moen Bratteng arbeider som forvaltningsrevisor i Trondheim kommunerevisjon på 15. året. Hun har hovedfag i sosiologi fra NTNU og MBA i offentlig revisjon fra NHH. Bratteng har ti års erfaring fra analyse- og utredningsarbeid i privat sektor. Hun har tidligere arbeidet i Møre og Romsdal fylkeskommune og NAV. Bratteng var prosjektleder for Trondheim kommunerevisjons arbeid med forvaltningsrevisjon av innføring av Helseplattformen i Trondheim kommune.
Det blir en gjennomgang av årets kontroll, og i tillegg samarbeider Kvalitetskontrollkomiteen og FRESK-komiteen om denne bolken for at flest mulig kan lære av arbeidet som gjøres i kvalitetskontrollen.
Torsdag 20. mars 2025
Hanssen vil snakke om systemsvakheter i plan- og bygningsloven når det gjelder å ta vare på natur i planleggingen. Klimautvalget 2050 mente at arealpolitikken i Norge, både for arealer til lands, i kystsonen og til havs, verken er tilpasset en omstilling til et lavutslippssamfunn eller målene i naturavtalen. Dette gjelder både kunnskapsgrunnlaget, styringssystemet og gjeldende politikk.
Lægreid vil fortelle om pågående satsinger for å utvikle areal- og naturregnskaper som kan brukes i kommunal planlegging. Han vil legge vekt på forutsetninger for å lykkes med å utvikle og ta i bruk slike regnskapsverktøy og hva de kan tjene til.
Riksrevisjonen forteller om funn fra sine undersøkelser av digital sikkerhet og om metodebruk i disse, blant annet med utgangspunkt i de to siste undersøkelsene Riksrevisjonen har gjennomført på området: Riksrevisjonens undersøkelse av informasjonssikkerhet i forskning innenfor kunnskapssektoren og Riksrevisjonens oppfølgingsundersøkelse av helseforetakenes forebygging av angrep mot sine IKT-systemer (begge publisert 2024).
I internasjonal sammenheng er Norge preget av at innbyggerne har høy tillit til myndighetene, og at omfanget av korrupsjon er lavt. Men hva er forutsetningene for denne heldige tilstanden, og hvor robuste er disse forutsetningene? Hvordan kan lokaldemokratiet og lokalt selvstyre støtte opp under demokrati og tillit, og hvilke spesielle risikofaktorer preger kommunesektoren?
Jan Erling Klausen er førsteamanuensis ved institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo. Hans faglige interesser omfatter kommunal politikk og administrasjon, lokaldemokrati, politisk deltagelse og komparativ kommunereform. Klausen satt i generalistkommuneutvalget.
Den årlige arenaen er det viktigste treffstedet for kommunale forvaltningsrevisorer og eierskapskontrollører. Her får du faglig påfyll til inspirasjon og refleksjon, og du får anledning til å møte og utveksle erfaringer med kollegaer fra hele landet. Arenaen er også svært aktuell for kontrollutvalgssekretærer.
Det tas forbehold om endringer i programmet.
Foto - toppbilde: Nasjonalmuseet/Høstland, Børre