Introduksjon til kunstig intelligens – KI
Nøkkelinfo
Fra/til | 24.1—7.2 |
---|---|
Påmeldingsfrist | Løpende |
Pris | Alle tre delene: Kr 4 000 (ikke-medl. av NKRF eller IIA Norge: kr 4 500) Pr. del: Kr 2 000 (ikke-medl. av NKRF eller IIA Norge: kr 2 500) Deltakerne får tilsendt lenke for pålogging i forkant av hver del av kurset. |
Sted | Nettbasert — krever tilgang til internett og pc e.l. |
Varighet | Del 1: 10.1.2025: kl. 09.30 - 11.30 Del 2: 24.1.2025: kl. 09.30 - 11.30 Del 3: 7.2.2025: kl. 09.30 - 11.30 |
Digitalt kurs med mulighet for interaksjon
Målsetting
Målet er å utforske hvordan kunstig intelligens kan forbedre revisors arbeid og hvilke utfordringer vi må være oppmerksomme på.
Målgruppe
Kommunale revisorer og andre som er interessert eller har behov for kunnskap om feltet. Kurset krever ikke spesielle forkunnskaper.
Innhold
Dette kurset er en webinar-rekke om kunstig intelligens (KI) som bygger på hverandre/henger sammen. Det er en fordel om deltakerne har tid til å reflektere og gjerne jobbe litt med temaet mellom webinarene. De to første webinarene henger tett sammen. For å ha utbytte av del 3, forutsetter det at du har kjennskap tilsvarende det som gjennomgås i del 1 og 2. Vi anbefaler å delta på alle tre delene, dvs. hele kurset.
Del 1 – fredag 10. januar 2025 | kl. 09.30 - 11.30: Om kunstig intelligens og hva vi kan bruke det til
Her vil vi være innom historien til KI, ulike typer KI-modeller og eksempler på KI-løsninger. Tema er blant annet:
- Hva er kunstig intelligens – typologi og grunnleggende prinsipper
- Maskinlæring og typer av maskinlæringsmodeller: veiledet, ikke-veiledet og forsterkende læring
- Risiko og fallgruver ved bruk av kunstig intelligens, eksempelvis overtrening og skjevhet (bias)
- Hva skal til for å utnytte KI bedre?
Del 2 – fredag 24. januar 2025 | kl. 09.30 - 11.30: Generativ kunstig intelligens
Her vil vi se på ulike typer av tekst-, bilde- og multimodale modeller, og lærer mer om store språkmodeller (LLM) og deres muligheter/begrensninger. Vi vil gå dypere inn på effektiv bruk av språkmodeller, der begreper som «prompt engineering» og «RAG-pipelines» vil lanseres. Vi ser også på utfordringer ved bruk av LLMs. Det vil også bli en praktisk demo av en modell som er skreddersydd for bruk i Riksrevisjonen. Noen av temaene er:
- Hvordan lærer algoritmer språk?
- Hvordan bygger og trener vi en chatbot?
- Hvordan kan vi øke relevansen og kvaliteten fra en chatbot?
- Hvordan kan vi trene en modell på våre egne data?
Del 3 – fredag 7. februar 2025 | kl. 09.30 - 11.30: Effektiv bruk av språkmodeller
Denne delen har en mer praktisk tilnærming til bruk av kunstig intelligens. Vi gjør et dypdykk i hvordan vi kan ta i bruk kunstig intelligens for å effektivisere vårt arbeid. Vi vil vise konkrete eksempler på «prompt engineering» og «RAG-pipelines» for bruk av generativ kunstig intelligens, og vi vil gå inn på styrker og svakheter ved ulike modeller. Temaene er blant annet:
- «Prompt engineering» – hvordan skrive gode spørsmål for å få mest ut av store språkmodeller
- Dokumentanalyse i forvaltningsrevisjon
- Kunnskapsdatabaser og «RAG-pipelines» – hvordan snakke med våre data
Kursholdere
Ove Haugland Jakobsen er senior data scientist ved Riksrevisjonens innovasjonslab. Han har bakgrunn fra statsvitenskap og forvaltningsrevisjon, og har siden 2016 jobbet med data science og kunstig intelligens. I innovasjonslaben arbeider han aktivt med å implementere kunstig intelligens i revisjonsarbeidet og er involvert i en rekke prosjekter i både finansiell revisjon og forvaltningsrevisjon. Jakobsen snakker flytende R og Python.
Jan Roar Beckstrøm er avdelingsdirektør og leder Riksrevisjonens innovasjonslab. Poenget med lab’en er å bruke teknologi for å løse utfordringer knyttet til datahåndtering og analyse. Beckstrøm har lang erfaring fra forvaltningsrevisjon, særlig knyttet til metodespørsmål. Utover Riksrevisjonen har han også hatt korte gjesteopptredener ved SIFO og i Kulturdepartementet. Han er opprinnelig sosiolog fra UiB.
Etterutdanning
6 timer iht. NKRFs krav til etterutdanning.