Momskompensasjon for frivillige organisasjoner – krav til revisor

NKRF ber Kulturdepartementet åpne for at alle stiftelser kan bruke sin valgte revisor til å utarbeide revisorrapporten.

Forskrift om merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner av 6. mai 2011 stiller krav om at det sammen med søknad om momskompensasjon, sendes inn revisorrapport fra registrert eller statsautorisert revisor. Norges Kommunerevisorforbund har fått henvendelser om at dette kravet skaper praktiske problemer for visse frivillige organisasjoner.

Frivillige organisasjoner kan være organisert som stiftelser etter stiftelsesloven. Stiftelser med særlig tilknytning til kommuner og fylkeskommuner trenger iht. stiftelsesloven § 43 tredje ledd, ikke å ha registrert eller statsautorisert revisor. Disse kan også velge kommune- eller fylkesrevisjonen.

Det er ikke krav om at kommunens eller fylkeskommunens revisor er registrert eller statsautorisert. Iht. forskrift om revisjon i kommuner og fylkeskommuner § 11 skal imidlertid oppdragsansvarlig revisor ha bestått eksamen til bachelor eller master i revisjon iht. Finanstilsynets krav og ha minst tre års praksis fra regnskapsrevisjon.

For stiftelser som har valgt kommune- eller fylkesrevisjonen som revisor, er det upraktisk og unødvendig kostnadskrevende å måtte velge en annen revisor enn den revisor som allerede er valgt som stiftelsens revisor for å gjennomføre de kontrollhandlinger som er nødvendig for å utstede den revisorrapport forskrift om momskompensasjon for frivillige organisasjoner krever. Etter NKRFs skjønn kan ikke konsekvensene av kompensasjonsforskriften på dette punktet være tilsiktet.

NKRF ber derfor om at departementet i forbindelse med evalueringen av forskriften i 2012 også åpner for at stiftelser som har valgt revisor i samsvar med stiftelsesloven § 43 tredje ledd kan bruke stiftelsens valgte revisor til å utarbeide revisorrapporten.

Her kan du lese hele NKRFs brev av 19. oktober 2011 til Kulturdepartementet - Momskompensasjon for frivillige organisasjoner – krav til revisor