NKRF i stortingshøring om kommunereform

NKRF deltok i dag i en åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite om Kommuneproposisjonen 2015 og kommunereform.

På vei ut fra Stortingets høringslokaler (f.v.): Nestleder i styret Reidar Enger og daglig leder Ole Kristian Rogndokken

Kommunal- og forvaltningskomiteen holdt åpen høring i forbindelse med behandlingen av Kommuneproposisjonen 2015. NKRF, representert ved nestleder i styret Reidar Enger og daglig leder Ole Kristian Rogndokken, var blant deltakerne i dagens høring på Stortinget.

Budskapet til stortingskomiteen gjaldt Regjeringens varslede kommunereform. NKRF har intet syn på reformen som sådan, men ønsket å dele noen betraktninger om selve endringsprosessen og hvordan dette kan påvirke kommunal forvaltning og tjenesteproduksjon.

Store endringer påvirker organisasjoners evne til å levere tjenester, og øker risikoen for feil. Store omstillingsprosesser skaper endringer i rutiner, de dyktigste fagfolkene blir knyttet opp til endringsarbeid, og endring fører ofte til uro i organisasjonen.

Alt dette påvirker den ordinære tjenesteproduksjon og får konsekvenser for styring og kontroll knyttet til kvalitet og omfang av tjenesteproduksjon, samt innbyggeres rettssikkerhet.

Det er store variasjoner i hva kommunene i dag bruker på kontrollutvalg og revisjon, viser tall fra Kostra. Som et ledd i å sikre at innbyggerne får de tjenestene fra kommunen de har krav på, mener NKRF det er viktig at det gis tilstrekkelig ressurser til revisjonen og kontrollutvalget i omstillingsfasen. Dette vil også være forebyggende mot økonomisk kriminalitet.

Som et ledd i å sikre at innbyggerne får de tjenestene fra kommunen de har krav på, mener NKRF det er viktig at det gis tilstrekkelig ressurser til revisjonen og kontrollutvalget i omstillingsfasen.

Revisjonen vil være en nyttig medspiller i selve omstillingsprosessen. Både fordi revisor kjenner kvaliteten i mange av de eksisterende rutinene og systemene og kan trekke veksler på beste praksis. Når kommuner slår seg sammen vil man møte ulike rutiner, styringssystemer og praksis. Det må derfor sikres at de nye kommunene raskest mulig får ensartet praktisering, noe som vil være helt avgjørende for at sammenslåingen skal bli en suksess.

Da Danmark hadde sin store kommunereform ble det ble lagt stor vekt å sikre at omstillingen ikke skulle gå utover innbyggerne, og kommunenes revisjon spilte en viktig rolle i etablering av nye rutiner og kontrollmekanismer.

NKRF ber derfor komiteen i sine merknader til proposisjonen understreke behovet for å sikre tjenesteproduksjonen i kommunene under krevende omstillingsprosesser, og at det avsettes tilstrekkelige ressurser til kontrollutvalg og revisjon.

Til høyre:
Oppmerksomme komitemedlemmer noterer flittig under NKRFs presentasjon. Og det ble stilt interessante oppfølgingsspørsmål både fra Frank J. Jenssen (H) og Heidi Greni (Sp) om hhv. kommunereformens betydning for revisjon og tilsyn i kommunene og tempoplanen for reformen.


Relatert informasjon: