Metoden sier noe om den enkelte kommunes effektivitet i forhold til beste etablerte praksis. Det foreligger nå resultater for enkeltkommuner på kommunedata.no for årene 2016 og 2017. Nettløsningen er først og fremst utviklet som et verktøy for at kommunene selv kan sammenlikne seg med tilsvarende kommuner, og være et utgangspunkt for refleksjon og videre analyser i kommunene.
Analysen viser at innenfor barnehage, grunnskole og pleie og omsorg er det et effektiviseringspotensiale på henholdsvis 6 prosent, 14 prosent og 13 prosent for kommunene i landet sett under ett. Det samlede effektiviseringspotensialet i de tre sektorene grunnskole, barnehage og pleie og omsorg var 12 prosent i 2017 for landet som helhet. Ressursbruken kan med andre ord reduseres med 12 prosent uten at produksjonen reduseres dersom alle kommuner blir like effektive som de mest effektive kommunene i samtlige tre sektorer. Dette tilsvarer et effektiviseringspotensiale på 30 mrd. kroner i de tre sektorene.
Det er ikke realistisk å kunne ta ut hele det beregnede potensialet. Uansett hvordan sektoren driver, vil det kunne påvises et effektiviseringspotensial fordi det vil bestandig er forskjeller mellom kommunene i hvordan de driftes.
Den minst effektive kommunen er rundt halvparten så effektiv som den mest effektive kommunen målt ved den samlede indikatoren for de tre tjenestene. Kommunene Vaksdal og Karasjok hadde størst økning i effektiviteten fra 2016 til 2017.
Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet