Hvert år kjøper kommunesektoren inn varer og tjenester for mer enn 200 milliarder kroner. Det tilsvarer om lag 40 prosent av den samlede ressursbruken i sektoren.
En ny rapport utarbeidet for Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) av Oslo Economics, med Inventura og NIVI Analyse, viser hvordan samarbeid om kommunale og fylkeskommunale innkjøp er organisert. Ca. 70 prosent av landets kommuner deltar i til sammen 36 formaliserte, helhetlige innkjøpssamarbeid. I tillegg deltar kommuner og fylkeskommuner i andre typer samarbeid.
Formålet med utredningen er å kartlegge hvordan samarbeid om kommunale og fylkeskommunale innkjøp organiseres, belyse fordeler og ulemper ved de ulike samarbeidsformene og foreslå tiltak til hvordan samarbeid i kommunal og fylkeskommunal sektor kan forbedres.
Utredningen viser at innkjøpssamarbeid i kommunesektoren er gunstig for kommunene og fylkeskommunene som inngår i dem. Samarbeid gir særlig små kommuner tilgang på kompetanse som ellers kunne vært dyrt eller utfordrende å skaffe på egen hånd.
Rapporten gir anbefalinger for hvordan innkjøpssamarbeid kan bidra til bedre oppnåelse av målene for innkjøp i kommunesektoren:
- Små kommuner bør som hovedregel delta i formaliserte, helhetlige samarbeid
- Ved innkjøpssamarbeid bør kommunene og fylkeskommunene ha oppmerksomhet på kjente suksessfaktorer slik som felles behov og god kontraktsoppdeling
- Kommuner og fylkeskommuner bør ha tilgang til ulike typer samarbeid. Hvilke typer samarbeid som er relevante avhenger blant annet av behov, leverandørmarked og tilgang til kompetanse og kapasitet
- Nasjonale avtaler bør benyttes der dette er egnet
- Nettverks- og veiledningsaktiviteten bør økes. Det er blant annet behov for økt kunnskap om eksisterende samarbeid og nærliggende innkjøpsmiljøer og tilgang til ulike typer informasjon og veiledning
Kilde: NFD