Nytt fra Foreningen for god kommunal regnskapsskikk | GKRS

Styret i GKRS har fastsatt tre oppdaterte notater samt besvart en henvendelse fra Sola kommune om periodisering av overført ferie og fleksibel arbeidstid.

Regnskapsføring av transaksjoner mellom kommunene og sokn i Den norske kirke
Notatet
omhandler regnskapsføringen av ulike typer overføringer fra kommunen til soknets organer som følger av kommunenes finansieringsansvar for Den norske kirkes virksomhet lokalt og gravplasser. Notatet er oppdatert som følge av ny kommunelov, ny trossamfunnslov og endringer i gravplassloven.

Skatteutgifter i kommuneregnskapet
Kommunene er som hovedregel ikke skattepliktige, med unntak for visse typer inntekter. Notatet som omhandler regnskapsføringen av kommunens skatteutgifter er oppdatert som følge av ny kommunelov.

Selvkost i kommuneregnskapet
Notatet
drøfter hvordan bestemmelsene om selvkost innvirker på kommunens årsregnskap. De problemstillingene som omtales i notatet er håndtering av overskudd og underskudd på selvkost, korrigering av tidligere års feil og forskjeller mellom kommuneregnskapet og selvkost, herunder alternativkost, avskrivninger og salg/utrangering av varige driftsmidler. Notatet er oppdatert som følge av ny kommunelov med ny budsjett- og regnskapsforskrift og ny selvkostforskrift. Videre er nye veiledere for selvkostberegning innarbeidet.

GKRS har dessuten mottatt en henvendelse fra Sola kommune med spørsmål om periodisering av overført ferie og fleksibel arbeidstid.

Det følger av rammeverk for kommuneregnskapet at lønn og andre godtgjørelser skal utgiftsføres på transaksjonstidspunktet, dvs. når den ansatte har levert de ytelsene som vedkommende er forpliktet til i henhold til arbeidsavtalen. GKRS’ vurdering er at utnyttelse av den fleksibilitet i avvikling av arbeidstiden, som er en regulert del av lønnssystemet i kommunene, ikke har regnskapsmessig betydning for hvorvidt en ansatt har levert de ytelsene som vedkommende er forpliktet til i henhold til arbeidsavtalen. Rammeverkets drøftelse av tidspunkt for regnskapsføring av lønn og godtgjørelser tilsier derfor ikke at denne type avvik fra normal arbeidstid skal periodiseres i kommuneregnskapet.

Her kan du lese hele svaret >>

Kilde: GKRS

https://www.gkrs.no/