Årets korrupsjonsindeks (CPI) fra Transparency International (TI) viser at korrupsjon er et omfattende problem verden over. Størstedelen av verdens befolkning lever i land der korrupsjonsnivået er vedvarende høyt.
I undersøkelsen framhever TI at land i den rike verden og med god score på indeksen, også er involvert i den globale korrupsjonskjeden gjennom tilretteleggende funksjoner. Systemsvakheter i den rike del av verden gjør at korrupsjon over landegrensene, kan foregå uoppdaget og ustraffet.
Årets indeks dokumenterer at 131 land har stått stille i bekjempelsen av korrupsjon de siste ti årene, mens 23 land har hatt en signifikant tilbakegang. Bare 25 land har i løpet av de siste ti årene hatt en tydelig forbedring.
Hovedresultater
- For tiende år på rad er det globale gjennomsnittet på bare 43 av 100 poeng, et nivå som utgjør alvorlige korrupsjonsproblemer.
- Ti land oppnår 80 poeng eller mer på årets indeks. Danmark, Finland og New Zealand oppnår 88 poeng. Deretter følger Norge, Sverige og Singapore med 85 poeng. Sveits (84), Nederland (82), Luxemburg (81) og Tyskland (80) er de neste på listen.
- Landene med svært høyt korrupsjonsnivå er Afghanistan, Nord Korea, Jemen, Venezuela, Somalia, Syria og Sør-Sudan, fallende fra 16 poeng til 11.
- Flere av de såkalt velutviklede landene med godt styresett har falt betydelig i løpet av den siste tiårsperioden. Australia (-12), Canada (-10) og USA (-6) er blant de mest oppsiktsvekkende.
- Flere av landene der norske interesser har betydelig økonomisk aktivitet eller Norge yter bistand, er fortsatt preget av omfattende korrupsjonsproblemer: Det gjelder bl.a. Mosambik (26), Angola (29), Brasil (38), Colombia (39), India (40), Kina (45).
- Er en persepsjonsmåling som fanger opp inntrykket av korrupsjon i offentlig sektor i 180 land.
- Måler korrupsjon på en skal fra 0 til 100, der 0 innebærer ekstremt høyt nivå på korrupsjon, mens 100 representerer svært lite korrupsjon.
- Bygger på informasjon fra 13 uavhengige datakilder fra anerkjente institusjoner, basert på vurderinger fra eksperter og forretningsfolk.
Kilde: TI Norge