Fylkeskommunen har ansvar for viktige tjenester for folk og lokalsamfunn, som videregående opplæring, fylkesveier, kollektivtransport og tannhelse. Tjenestene blir finansiert med fylkeskommunenes frie inntekter, som fordeles gjennom inntektssystemet.
Det er stor variasjon mellom fylkeskommunene når det gjelder geografi, reiseavstander og alderssammensetning. Noen fylker har lange reiseavstander og spredt bosetning, noe som blant annet kan gi økte kostnader til skoleskyss og en mer desentralisert skolestruktur. Andre fylker har storbyområder der en stor andel av befolkningen er avhengig av offentlig kollektivtransport.
Slike forskjeller innebærer at hvilke tjenester innbyggerne har behov for, og kostnadene ved å tilby dem, varierer mellom fylkeskommunene. Det overordnede målet med inntektssystemet er å utjevne fylkeskommunenes økonomiske forutsetninger, slik at alle settes i stand til å tilby et likeverdig tjenestetilbud.
Befolkningssammensetning, bosettingsmønster og infrastruktur endrer seg over tid. For å fange opp disse endringene, er det viktig å gå gjennom inntektssystemet med jevne mellomrom. Det er særlig viktig å vurdere systemet når det skjer endringer i fylkesinndelingen.
Ekspertutvalget skal ledes av Trond Erik Lunder, seniorforsker ved Telemarksforsking. Utvalget skal gjøre en helhetlig vurdering av inntektssystemet for fylkeskommunene, og levere en rapport med forslag til endringer innen 1. desember 2022.
Utvalget består av til sammen fire forskere og fire medlemmer fra fylkeskommunene. Alle medlemmer deltar i kraft av sin fagkompetanse, og ikke som representanter for organisasjonen de tilhører. I mandatet er det presisert at alle fylkeskommuner skal involveres underveis i arbeidet.
Kilde: KDD