Formålet har vært å få mer informasjon om hvordan kommuner arbeider for å få til et velfungerende samarbeid, og departementet vil bruke kunnskapsgrunnlaget i rapporten i arbeidet med en veileder om interkommunalt samarbeid..
Forskerne har intervjuet representanter fra kommunene og samarbeidene. I tillegg har de gått gjennom dokumenter knyttet til samarbeidene og annen relevant litteratur og forskning.
Rapporten beskriver både utfordringer og suksessfaktorer med ulike typer samarbeid. På grunnlag av funnene i kartleggingen og funn fra tidligere studier kommer Oslo Economics med fire råd for velfungerende interkommunale samarbeid:
- Vurder om det er mest hensiktsmessig å løse oppgaven i kjernekommunen, eller i et samarbeid
Samarbeid bør etter forskernes syn vurderes etter i hvilken grad det bidrar til å oppnå følgende mål:
1. Lokalpolitisk styring og kontroll
2. Effektivitet, herunder tilfredsstille lovmessige krav, sikre kvalitet og kostnadseffektivitet
3. Konsekvenser for kommunen som helhet/restkommunen - Se samarbeid i sammenheng og velg riktige samarbeidspartnere
Rapporten sammenstiller følgende råd for valg av samarbeidskommuner:
• Kommuner som har en historie som inneholder samarbeid over lengre tid og på flere områder, er også kjennetegnet av bedre samarbeid.
• Jo likere kommunene er, desto bedre samarbeid. Samarbeid som kjennetegnes av betydelig asymmetri i befolkningsmengden vil oftere oppleves som dårligere.
• Jo færre samarbeidspartnere, desto større sannsynlighet for et godt samarbeid.
• Kontorkommunen/senteret for samarbeidet bør ha evne til å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. - Velg en samarbeidsform som egner seg for oppgaven og samarbeidspartnerne
I valget av samarbeidsform bør samarbeidspartnerne først vurdere hvilke samarbeidsformer som er tillatt for oppgaven, etter kommuneloven og annen lovgiving. Deretter bør de vurdere hvilken samarbeidsform som best bidrar til å nå målene om lokalpolitisk styring og kontroll, effektivitet, herunder tilfredsstillelse av krav til kvalitet og kostnadseffektivitet, og hensyn til kommunen som helhet/restkommunen. - Folkevalgte, kommune- og samarbeidsadministrasjon bør engasjere seg positivt for samarbeidet
Forskerne har formulert følgende suksessfaktorer for velfungerende interkommunale samarbeid, uavhengig av hvilken samarbeidsform som velges:
• Forankring av mål og forventninger hos politikere og administrasjon i samarbeidskommunene
• Formalisering av samarbeidet og profesjonell eierstyring
• Resultatrapportering, kommunikasjon og pleiing av relasjoner og tillit
Kilde: KDD