Konsulentselskapet WSP har sammenlignet alle kommunene i Norge, og sett på hvor robuste og tilpasningsdyktige de er når det kommer til demografi, arbeidsmarked, utdanning, økonomi og næringsliv, bærekraft- og klima.
Resultatet viser store forskjeller, og pendlerkommuner som Nordre Follo, Bærum og Asker ligger på topp.
Rapporten «Regionenes kamp 2022» viser et bilde av kommunene i Norges velstand og fremtidsutsikter. Materialet gir mulighet til å lage nyttige sammenligninger, kommune mot kommune, men kan også brukes til mer inngående dybdeanalyser for enkeltkommuner.
WSP har i arbeidet delt landets 356 kommuner inn i grupper med lik befolkningsstørrelse og like forutsetninger. Det gir et bedre grunnlag for læring og kunnskapsoverføring mellom kommunene, da løsninger som for eksempel har fungert i én småby kan være mer relevante å prøve ut i en annen småby, enn løsninger som har fungert i storbyene eller i storbyenes forsteder. Dette gjelder ikke minst kommuner med få innbyggere i mindre sentrale strøk.
I arbeidet har WSP sett på demografiske tall som folketall, befolkningsutvikling, flyttetall og aldersfordeling i kommunene.
Videre er det sett på sysselsettingsgrad og inntektssnittet i kommunen, og hvordan inntekten har utviklet seg. De har også sett på andelen av kommunens befolkning med høyere utdanning, og grunnskolepoeng.
Videre har de sett på andelen av kommunens ansatte i såkalte kunnskapsintensive yrker, og på variasjonen i næringslivssammensetningen i den enkelte kommune.
Til sist har de sett på indikatorer for bærekraft, herunder klimagassutslipp og utviklingen av disse over de siste årene, samt gjenvinningsgrad av husholdningsavfall i kommunen.
På pallen i de ulike kommunegruppene finner vi:
- Oslo, Trondheim og Stavanger (storby),
- Nordre Follo, Bærum og Asker (pendlerkommune nær storby),
- Bodø, Hamar og Tønsberg (større by),
- Færder, Hole og Lillesand (pendlerkommune nær større by),
- Frogn, Time og Ulstein (mindre by),
- Bømlo, Hå og Flatanger (pendlerkommune nær mindre by),
- Lier, Vestby og Ås (mellomstor kommune uten bystatus),
- Kviteseid, Fjaler og Kautokeino (mindre kommune),
- Tolga, Herøy (Nordland) og Kvitsøy (mindre kommune (under 2 000 innbyggere)),
- Hemsedal, Evje og Hornnes og Trysil (mindre kommune med besøksnæring),
- Vinje, Aurland, Sirdal og Eidfjord (mindre kommune med kraftnæring).
Kilde: WSP