Skatteetaten fikk medhold i tingretten for å kreve at bare deler av svømmeanlegget kunne få tilbakebetalt innbetalt merverdiavgift, men kommunen anket saken til Hålogaland lagmannsrett. Nå har Skatteetaten inngått forlik som gir Alstahaug kommune kompensasjonen de har krevd.
I tingretten viste Skatteetaten til at publikumsbadingen var en økonomisk aktivitet siden det ble tatt betaling av brukerne, og dermed ble kommunen nektet full kompensasjon, slik regelverket tilsier. Det ble i tingretten lagt stor vekt på at publikumsbadingen utgjorde en stor del, ca. 70 prosent av bruken av bassenget.
Kriteriene for retten til kompensasjon for merverdiavgift ved bygging og drift av kommunale svømmeanlegg er i ettertid blitt utdypet og presisert av Finansdepartementet (i en uttalelse 18. desember 2020). Skattedirektoratet har fulgt opp med en prinsipputtalelse publisert 5. juli 2022.
Les også:
- Ny tolkning av regelverket for mva-kompensasjon for kommunale svømmeanlegg (kontroll & revisjon)
- Momskompensasjon – Veiledning om økonomisk aktivitet og svømmeanlegg
I forbindelse med kommunens anke til Hålogaland lagmannsrett, har Skattedirektoratet foretatt en ny gjennomgang av saken og lagt til grunn en noe annen beregning av økonomisk aktivitet enn i tingretten. Kostnadene til kommunen for tilbudet om publikumsbading er høyere enn Skattedirektoratet la til grunn i det opprinnelige klagevedtaket.
Med utgangspunkt i denne beregningen har Skatteetaten kommet frem til at kommunen ikke kan anses for å utøve økonomisk aktivitet. Derfor har de valgt å inngå forlik med Alstahaug kommune.
Det har versert flere lignende saker om merverdiavgiftskompensasjon i forbindelse med kommunale kulturhus og svømmeanlegg. Det er ifølge Skatteetaten ikke noe som tilsier at dette forliket vil få konsekvenser for tidligere saker. Deres vurdering i denne enkeltsaken, er at en mindre andel publikumsbading mot betaling, ikke utelukker at kommunen har rett til kompensasjon for den merverdiavgiften som ble betalt da bygget ble oppført.
Kilde: Skatteetaten