Bilde av logoen til Direktoratet for forvaltning og økonomiforvaltning (DFØ)

Nye veiledere relatert til offentlige anskaffelser

Regjeringen skjerper kravene for å ivareta klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. I tillegg innføres det fra 1. januar 2024 flere nye seriøsitetsbestemmelser. Endringene kommer i forskrift om offentlige anskaffelser og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår mv. i offentlige anskaffelser.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har publisert en ny veileder som skal gjøre det enklere å imøtekomme de nye klima- og miljøkravene.

Fra og med 1. januar 2024 vil en forskriftsendring skjerpe kravene for å ivareta klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Endringene innebærer at klima- og miljøhensyn som hovedregel skal vektes med minimum tretti prosent, men åpner for unntak hvis gitte vilkår er oppfylt.

Veilederen skal hjelpe offentlige oppdragsgivere med å imøtekomme kravene til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Veilederen inneholder generell informasjon om hva de nye reglene innebærer, hvordan bruke unntaksbestemmelsene, informasjon om evalueringsmetodikk og konkret veiledning for de fem prioriterte innkjøpskategoriene bygg, anlegg og eiendom, transport, mat, møbler og IKT. Veilederen er dynamisk og vil oppdateres med flere kategorier og eksempler i tiden framover.

DFØ vil medio januar dessuten lansere en "klima- og miljørisikoliste» knyttet til veilederen, som identifiserer sentrale klima- og miljøhensyn for innkjøpskategorier på bakgrunn av på CPV-koder. Lista vil baseres på en kombinasjon av kvantitative og mer kvalitative analyser, og gi anbefalinger til hvordan sentrale klima- og miljøbelastninger best kan ivaretas.

DFØ inviterer til gratis frokostmøte (fysisk/digitalt) 17. januar 2024 kl. 09.00 - 11.00 hvor den nye veilederen om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser blir lansert. Opptak av lanseringen kan du se her >> (Vimeo)

DFØ har også laget nye veiledninger til de nye seriøsitetsbestemmelsene i renholds-, bygge- og anleggskontrakter

En veileder omhandler krav om betaling via bank. For å forhindre arbeidslivskriminalitet i forbindelse med offentlige kontrakter, skal det i anskaffelser av bygge- og anleggsarbeider eller renholdstjenester stilles krav om betaling av lønn mv. via bank eller foretak som har rett til å drive betalingsformidling.

Formålet er å sikre sporbarhet og transparens slik at det blir enklere å kontrollere om leverandører og underleverandører har lønns- og arbeidsvilkår i tråd med forskrift om lønns- og arbeidsvilkår mv. i offentlige kontrakter.

Leverandøren og eventuelle underleverandører har plikt til å utlevere nødvendig dokumentasjon til oppdragsgiver for å dokumentere overholdelse av kontraktsvilkåret. Kravet gjelder for leverandørens ansatte, ansatte hos underleverandører og innleide som direkte medvirker i forbindelse med utførelsen av bygge- og anleggsarbeidene eller renholdstjenestene.

Betaling som ikke har tilknytning til utførelsen av kontraktsarbeidet omfattes ikke. Det samme gjelder lønn for utførelse på andre oppdrag som ikke omfattes av kontrakten. Bestemmelsen omfatter ikke annen betaling, for eksempel for varer, som leverandøren og eventuelle underleverandører foretar i forbindelse med kontrakten.

Oppdragsgiver har plikt til å gjennomføre nødvendig kontroll av om kontraktsvilkåret er oppfylt. Behovet for kontroll og omfanget av kontrollplikten avhenger av risikoen for brudd på kravet om betaling via bank mv. Oppdragsgiver må derfor gjøre en risikovurdering.

Den andre veilederen omhandler forskrift om lønns- og arbeidsvilkår mv. i offentlige anskaffelser og viser steg for steg hvordan oppdragsgivere kan etterleve regelverket og ikke minst følge opp kontrollpliktene. 

Veilederen er utarbeidet i samarbeid med Arbeidstilsynet og viser også maler for kontraktsvilkår som kan brukes sammen med veilederen i relevante anskaffelser.

De nye bestemmelsene er en del av innføringen av Norgesmodellen. Den har til formål å bidra til at offentlige oppdragsgivere skal velge seriøse virksomheter til å utføre tjenester og bygge- og anleggsarbeider, og at de som arbeider i eller for disse virksomhetene skal ha anstendige arbeidsforhold.

Kilde: DFØ