Finansdepartementet foreslår endringer i arbeidsgivers håndtering og betaling av forskuddstrekk mv.
Forskuddstrekk og skattetrekk etter kildeskatteordningen forfaller i dag den 15. i måneden etter hver tomånedlig termin. Samme forfall gjelder for lønnstrekk til Svalbard og utleggstrekk nedlagt for skattekrav mm.
Fra lønnsutbetaling og fram til forfall, skal trukket beløp settes inn på en skattetrekkskonto med mindre det stilles garanti for beløpet, eller beløpet på skattetrekkskontoen til enhver tid er så høyt at det dekker det løpende trekkansvaret.
Departementet foreslår at trekket skal betales til Skatteetaten samtidig med lønnsutbetalingen. I tillegg til hovedlønnsutbetaling, gjelder forslaget også alle andre betalinger av lønn og skattepliktige ytelser og trekkene knyttet til slike.
Forslagene erstatter dagens ordning med betaling til skattetrekkskonto, og samlet overføring til Skatteetaten annen hver måned. Departementet foreslår at arbeidsgiver skal rapportere datoene for lønnsutbetalinger og andre skattepliktige ytelser. Etter forslaget vil unnlatt eller for sen betaling av forskuddstrekk og skattetrekk fortsatt være straffbart.
Forslagene innebærer opphevelse av skattebetalingsloven § 5-12 om skattetrekkskonto og endringer i skattebetalingsloven §§ 5-14, 10-10, 14-5 og § 18-1, svalbardskatteloven § 5-2, skattebetalingsforskriften §§ 10-10-2, 10-10-3 og 10-10-6 og i a-opplysningsforskriften § 1-4.
Departementet foreslår at endringene trer i kraft 1. januar 2025, med virkning for trekk som gjennomføres i lønn mv. fra og med januar 2025.
Formålet med endringene er å legge til rette for digitale løsninger og å forenkle prosessen med betaling av forskuddstrekk mv. for arbeidsgivere og andre parter.
Formålet med endringene er å legge til rette for digitale løsninger og å forenkle prosessen med betaling av forskuddstrekk mv. for arbeidsgivere og andre parter.
Tiltaket er organisert i programmet Fremtidens innkreving, som er et stort moderniseringsprogram som gjennomfører betydelige investeringer, spesielt i IT-porteføljen. Programmet har estimert en netto gevinst for arbeidsgivere på ca. 95 mill. kroner per år fra oppstarten 1. januar 2025.
Lenke til høringsdokumentene: