Bilde av Finansdepartementets logo

Finansdepartementet utsetter avvikling av skattetrekkskonto

Finansdepartementet har besluttet å utsette behandling av forslag om avvikling av skattetrekkskonto og endring av forfall for forskuddstrekk mv.

Departementet presiserer samtidig at de fortsetter arbeidet med lovforslaget med sikte på at det kan tre i kraft 1. januar 2026. Skatteetaten vil fortsatt ha ansvaret for å realisere lovforslaget om endring av forfallstidspunkt for forskuddstrekk, samt avvikling av kravet om skattetrekkskonto.

Fjerning av skattetrekkskonto og endring i prosessen for forskuddstrekk vil føre til behov for å endre systemer, rutiner og prosesser. Det kan være både tid- og ressurskrevende. Med en utsettelse får arbeidsgivere og systemleverandører nå bedre tid til å forberede seg på disse endringene.

Avvikling av skattetrekkskonto er forventet å gi store gevinster for både næringsliv og offentlig forvaltning.

Avvikling av skattetrekkskonto er forventet å gi store gevinster for både næringsliv og offentlig forvaltning.

Arbeidsgivere overfører i dag ansattes forskuddstrekk til en sperret bankkonto, skattetrekkskonto, ved utbetaling av lønn. Annenhver måned betaler arbeidsgiver forskuddstrekket fra den sperrede bankkontoen til Skatteetaten.

Ordningen med betalingsfrist annenhver måned, samt kravet om skattetrekkskonto, ble innført i 1957 sammen med forskuddsordningen. Både arbeidsgivere, banknæringen og Skatteetaten bruker betydelige ressurser på å administrere ordningen med skattetrekkskonto.

Forslaget er at arbeidsgivere skal betale forskuddstrekket direkte til Skatteetaten senest første virkedag etter lønnsutbetaling, i stedet for å overføre beløpet til skattetrekkskonto. Det betyr at forfallsdato for innbetaling av forskuddstrekk er dagen etter lønnsutbetalingsdato.

Kilde: Revisorforeningen

https://www.revisorforeningen.no/fag/nyheter/finansdepartementet-utsetter-avvikling-av-skattetrekkskonto/