I de senere årene har det i Sverige blitt stadig tydeligere at velferdssystemene utnyttes feilaktig. En utvikling man ser i Sverige er at velferdskriminaliteten går fra juks på individnivå til systemtruende organisert kriminalitet.
Dette er et voksende samfunnsproblem som må motarbeides. Det truer samfunnskontrakten mellom borgere/organisasjoner og det offentlig finansierte Sverige.
Velferdskriminalitet påvirker borgernes tillit til vårt demokratiske system og samfunnsinstitusjoner, og utgjør en trussel mot rettssikkerheten og demokratiet.
Velferdskriminalitet påvirker borgernes tillit til vårt demokratiske system og samfunnsinstitusjoner, og utgjør en trussel mot rettssikkerheten og demokratiet.
Den ferske rapporten fra SKR inneholder en kartlegging av revisjoner som er gjennomført i kommuner og regioner innen området velferdskriminalitet og korrupsjon i årene 2021-2023.
Kartleggingen inkluderer 72 revisjonsrapporter fra kommunal revisjon og 21 fra regional revisjon. Vanlige spørsmål fra revisjonen inkluderer:
- Har kommunen/regionen identifisert risikoutsatte virksomheter?
- Finnes det retningslinjer og rutiner for å forebygge, oppdage og håndtere velferdskriminalitet?
- Gjennomføres det strukturerte oppfølginger av utsatte virksomheter?
Vanlige anbefalinger til de reviderte inkluderer:
- Vurdere risikoen for organisert velferdskriminalitet i risikovurderingen og internkontrollplanen.
- Utdanne nye medarbeidere og folkevalgte om velferdskriminalitet og relevante styringsdokumenter.
- Beslutte nye styringsdokumenter som policyer og handlingsplaner for bekjempelse av velferdskriminalitet.
- Øke intern og/eller ekstern samarbeid.
- Systematisere og utvide egenkontroller og oppdagelseskontroller.
Rapporten er tenkt å kunne benyttes som støtte for revisjonen i arbeidet med å undersøke kommuners og regioners arbeid med å motvirke og forebygge risikoen for velferdskriminalitet, ulovlig påvirkning eller korrupsjon.
Lenke til rapporten "Revisionens roll i arbetet att motverka välfärdsbrott" (pdf):