En viktig høst i vente

LEDER | Arendalsuka er tilbakelagt. Det var en bra uke for offentlig kontroll og revisjon. NKRF hadde to arrangementer, ett med utgangspunkt i DFØs innbyggerundersøkelse om offentlige tjenester og ett om menneskerettigheter i kommunene.

Begge arrangementene satte viktige tema på dagsorden, og viste også at kontroll og revisjon i kommunene kan bidra til å nå viktige mål.

Og så gratulerer jeg Riksrevisjonen som den offentlige etaten med best omdømme, og den eneste med «svært godt omdømme». Dette kom fram under et arrangement i Arendalsuka, der Altinget og Apeland hadde målt omdømmet til de 30 mest kjente offentlige etatene i Norge. Vi tillater oss å sole oss i glansen fra dette, og se på det som en anerkjennelse av offentlig revisjon som sådan.

Med sommeren tilbakelagt, og en høst i emning, står mange oppgaver foran oss.

Nå, helt i begynnelsen av september, går den nordiske kommunale revisjonskonferansen av stabelen i Bergen. Konferansens tema er «Bærekraftig utvikling i trygge kommuner». Vi skal gjøre dypdykk i beredskap, kunstig intelligens og bærekraft. Målet er å øke samhandlinga og kompetansen innen kommunal revisjon i Norden.

Målet er å øke samhandlinga og kompetansen innen kommunal revisjon i Norden.

Merkevarebygging er et annet viktig tema denne høsten. NKRF har i samarbeid med medlemsbedrifter jobbet med økt profilering av kommunal revisjon, og vi har også gjennomført intervjuer med ansatte i kommunal revisjon – for å se om det er noen fellestrekk uavhengig av geografi, størrelse på enhet m.m. Det hele skal munne ut i en strategi for merkevarebygging og rekruttering.

Foreløpig er dette gjort for revisjonssida, men det kan også være aktuelt for sekretariatene. Det kan være andre problemstillinger og andre utfordringer enn for revisjonen, men det er like viktig å gå i dybden her. Vi er imidlertid avhengig av innspill fra sekretariatene for å få dette til. Kontroll og revisjon er to sider av samme sak i kommunene. Det skal vi videreutvikle.

Kontroll og revisjon er to sider av samme sak i kommunene. Det skal vi videreutvikle.

Det er nemlig slik at vi har en vei å gå her. Vi så det tydelig under Arendalsuka. Mange ble overrasket over at tema som menneskerettigheter og tillit til kommunale tjenester har med kontroll og revisjon å gjøre. Det er en altfor snever oppfatning av vår rolle der ute – og det er det kun vi som kan gjøre noe med. Derfor oppfordrer jeg alle som jobber på dette feltet, om å benytte muligheten når den byr seg – til profilering av kommunal kontroll og revisjon.

Men ingen profilering og merkevarebygging kan komme i stedet for jobben vi gjør i kommunene. Det er den som er det viktigste.

Velfungerende kontrollutvalg som tar jobben med å holde løpende kontroll med kommunen på alvor. En revisjon som utfører regnskapsrevisjon, forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll til kommunens beste.

Nå er det kun måneder igjen før fristen for å ferdigstille plan for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll går ut. Når det er gjort, er grunnlaget for både kontrollutvalgets og revisjonens arbeid de neste fire årene lagt. Og så må vi selvsagt følge med underveis: Har det oppstått situasjoner som gjør at vi må gjøre nye vurderinger? Det er del av den løpende kontrollen.

Når det er gjort, er grunnlaget for både kontrollutvalgets og revisjonens arbeid de neste fire årene lagt.

Jeg gleder meg til å ta fatt på høsten og alt den fører med seg.

Jeg ønsker alle lykke til med å stå på vakt for fellesskapets verdier.

Lenke til kontroll & revisjon nr. 5/2024:

https://www.nkrf.no/kontroll-og-revisjon/2024/5

Denne artikkelen ble publisert i kontroll & revisjon nr. 5/2024