Godkjenning som bærekraftsrevisor skal kreve 40 timer relevant etterutdanning innenfor angitte fagområder. Dette er i tråd med forslaget til Verdipapirlovutvalget i NOU 2023: 15.
Høringen fra Finansdepartementet inkluderer også forslag til:
- forskrifter om praktisk eksamen for bærekraftsrevisorer
- tilpasninger i forskriftene til regnskapsloven og verdipapirhandelloven til de nye lovreglene om bærekraftsrapportering
Forslaget innebærer at Finanstilsynet kan gi tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor til person som er godkjent som statsautorisert revisor per 31. desember 2025 og har gjennomført minst 40 timer etterutdanning som minst dekker følgende fagtemaer:
- lovkrav og standarder for bærekraftsrapportering, inkludert konsolidert bærekraftsrapportering,
- bærekraftsanalyse,
- prosesser for foretaksgjennomgang av bærekraftsforhold (due diligence-prosesser),
- lovkrav og standarder for attestasjon av bærekraftsrapportering.
Reglene i revisorloven § 5-1 om dokumentasjon mv. gjelder tilsvarende for etterutdanningen.
Ordningen skal også gjelde for person som før 1. januar 2026 har deponert revisorgodkjenningen og får godkjenningen som statsautorisert revisor tilbake i samsvar med revisorloven § 3-8. De 40 timene som er nevnt i første ledd, kan i tilfelle medregnes i kravet til etterutdanning etter revisorloven § 3-8, jf. § 5-1.
Det foreslås at Revisorforeningen arrangerer praktisk eksamen for de som søker godkjenning som bærekraftsrevisor, tilsvarende som dagens ordning for statsautorisert revisor.
Lenke til Finansdepartementets høringsdokumenter: