Utsnitt fra rapportens forside

Riksrevisjonens rapport om tilskudd til ressurskrevende helse- og omsorgstjenester

Ifølge Riksrevisjonen har Kommunal- og distriktsdepartementet fastsatt et tilskuddsregelverk, som krever informasjon, som kommunene ikke har forutsetninger for å gi.

Det er ikke tilfredsstillende at Kommunal- og distriktsdepartementet ikke har sikret at tilskuddsordningen for særlig ressurskrevende helse- og omsorgstjenester i kommunene er innrettet i tråd med kravene i reglement for økonomistyring i staten med tilhørende bestemmelser. Det er heller ikke tilfredsstillende at departementet ikke har fulgt opp svakheter i Helsedirektoratets kontroll og forvaltning av tilskuddsordningen. 

Dette konkluderer Riksrevisjonen med i en rapport om forvaltningen av tilskuddsordningen for ressurskrevende helse- og omsorgstjenester (pdf).

Riksrevisjonen bemerker blant annet at departementet har fastsatt et tilskuddsregelverk som krever informasjon som kommunene ikke har forutsetninger for å gi. Dette gjelder definisjonen av direkte lønnsutgifter som «lønnsutgifter som knyttes til tjenesteyting i direkte interaksjon mellom tjenestemottaker og tjenesteyter».

Videre bemerker Riksrevisjonen at Helsedirektoratet ikke har etablert et tilstrekkelig system for kontroll for å forebygge, avdekke og korrigere feil i kommunenes refusjonskrav, og at departementet ikke har fulgt opp disse svakhetene i forvaltningen.

Riksrevisjonen har følgende anbefalinger til Kommunal- og distriktsdepartementet:

  • sikre at tilskuddsregelverket for toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester er utformet på en hensiktsmessig måte,
  • sikre at det blir gjennomført tilstrekkelig kontroll av kommunenes refusjonskrav for å avdekke og korrigere feil før tilskuddet utbetales,
  • utvide og forbedre veiledningen av kommunene og kommunenes revisorer for å sikre at tilskuddsregelverket forstås og praktiseres likt.

Resultatene fra Riksrevisjonenes undersøkelse vil bli nærmere presentert på NKRFs fagtreff for regnskapsrevisorer 12. - 13. november 2024.

Kilde: Riksrevisjonen

https://www.riksrevisjonen.no/rapporter-mappe/no-2024-2025/tilskudd-til-ressurskrevende-helse--og-omsorgstjenester/