Utsnitt av veilederens forsiden

Ny veileder om digital forvaltning

Sivilombudet har lansert en ny veileder som skal hjelpe offentlige etater med å følge forvaltningsloven når de digitaliserer saksbehandlingen.

Veilederen er rettet mot alle som jobber med offentlige IT-systemer, inkludert jurister, IT-arkitekter, prosjektledere, innkjøpere, systemutviklere og designere.

Forvaltningen blir stadig mer digitalisert, og de fleste saksbehandlingssystemer er i dag elektroniske. En rekke vedtak fattes hel- eller delautomatisk. Digital beslutningsstøtte brukes på flere områder, blant annet ved kontroll. Dette har åpenbare fordeler og kan blant annet gjøre forvaltningen mer effektiv og motvirke forskjellsbehandling. Samtidig må digitaliseringen gjøres på en måte som ivaretar rettssikkerheten.

Forvaltningsrettens regler gjelder fullt ut når det offentlige digitaliserer og automatiserer saksbehandlingen. Dette gjelder uavhengig av om systemet treffer avgjørelser, brukes som beslutningsstøtte, gir veiledning eller utfører andre oppgaver.

Målet er å sikre at rettssikkerheten blir ivaretatt helt fra starten av utviklingen av et offentlig IT-system. Når systemet er ferdigutviklet og tatt i bruk, vil det som regel være både mer ressurskrevende og teknisk utfordrende å innarbeide reglene. Feil i forvaltningens it-systemer kan potensielt berøre mange ved at feilen masseproduseres.

Veilederen har to hoveddeler. I den første delen beskrives relevante forvaltningsrettslige regler sett i lys av digitalisering. Den andre delen er tips og råd om hva man bør være oppmerksom på.

Selv om veilederen er avgrenset til de forvaltningsrettslige reglene og normene, er det viktig å huske at også andre lover og forskrifter gjelder ved digitalisering av forvaltningens virksomhet. Blant annet har personvernloven, personvernforordningen (GDPR), offentleglova og arkivlova med forskrifter bestemmelser som må overholdes. Regler i spesiallovgivningen kan også få betydning. 

Veilederen beskriver ikke alle relevante forvaltningsrettslige krav, men er konsentrert om de mest sentrale.

Kilde: Sivilombudet