Det viser en ny rapport (pdf) fra DFØ som ser på statlig tilsyn med kommunene i perioden 2020-2024. Rapporten er laget på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og baserer seg blant annet på intervjuer og spørreundersøkelser med kommuner og tilsynsmyndighetene. En tilsvarende undersøkelse ble gjort i 2020.
I fjor var det i underkant av 1500 statlige tilsyn totalt, og omfanget har holdt seg relativt stabilt de siste fem årene. Samtidig opplever mange kommuner at tidsbruken ved tilsyn er en belastning.
Iverksatte tiltak for å bedre samordningen av statlig tilsyn har ført til at statens samlede tilsynsvirksomhet er mer koordinert, også med kommunenes forvaltningsrevisjoner. Ifølge DFØ er det imidlertid fortsatt rom for forbedringer.
Ifølge DFØ er det imidlertid fortsatt rom for forbedringer.
Forbedringene kan oppnås ved at flere tilsynsmyndigheter tar i bruk eksisterende verktøy, som tilsynskalenderen, og at dialogen mellom statsforvalterne, tilsynsmyndighetene og kommunenes kontrollutvalg og deres sekretariater styrkes.
I lys av de utfordringene som kommunene står overfor med hensyn til kapasitet, kompetanse og økonomi, reiser DFØ spørsmål ved om det er behov for å tenke annerledes om bruken av statlig tilsyn framover.
DFØ oppfordrer derfor KDD til å
- bruke etablerte arenaer til drøfting av ambisjonsnivå og forventninger til samordning av statlig tilsyn de kommende årene.
- se nærmere på dagens målsetting om at omfanget av tilsyn ikke skal øke, og om det i større grad bør legges vekt på effekten av tilsyn og hvordan tilsyn fører til bedre regeletterlevelse og kvalitet i tjenestene.
Kilde: DFØ