Kilde: www.transparency.org

TIs korrupsjonsindeks 2024 er publisert

Corruption Perception Index (CPI) rangerer 180 land etter nivået på opplevd korrupsjon i offentlig sektor, basert på en rekke uavhengige datakilder om hvert land. Norges score (81 av 100) er tre poeng ned fra i fjor, og vi deler 5. plassen bak Danmark, Finland, Singapore og New Zealand.

Korrupsjonsindeksen (CPI) fra Transparency International (TI) viser at korrupsjon er et omfattende problem verden over. Størstedelen av verdens befolkning lever i land der korrupsjonsnivået er vedvarende høyt.

To av de største utfordringene menneskeheten står overfor er sterkt sammenvevd: korrupsjon og klimakrisen. Mens milliarder av mennesker rundt om i verden står overfor de daglige konsekvensene av klimaendringer, er ressursene til tilpasning og avbøtende tiltak fortsatt utilstrekkelige. Korrupsjon forsterker disse utfordringene, og utgjør ytterligere trusler mot sårbare samfunn.

Mangel på tilstrekkelig åpenhet og ansvarlighetsmekanismer øker risikoen for at klimamidler kan bli misbrukt eller underslått. Dessuten kan klimakorrupsjon også ta form av utilbørlig påvirkning på beslutningstakere fra forurensende industrier, og politikere som har interessekonflikter fordi de eier aksjer i olje- og gasselskaper eller jobber for dem. Korrupsjonskrisen er et stort hinder for å løse klimakrisen.

Indeksen framhever den sterke kontrasten mellom nasjoner med sterke, uavhengige institusjoner og frie, rettferdige valg, og de med undertrykkende autoritære regimer. Fullverdige demokratier har gjennomsnitt-score på 73, mens mangelfulle demokratier i gjennomsnitt har 47 og ikke-demokratiske regimer bare 33.

Noen resultater

  • Danmark troner på toppen for sjuende år på rad med 90 poeng, fulgt av Finland, Singapore og New Zealand med hhv. 88, 84 og 83 poeng. Norge er på delt 5. plass med 81 poeng, og foran Sverige med 80 poeng.
  • Helt nederst på indeksen er Sør-Sudan med 8 poeng, fulgt av Somalia, Venezuela og Syria med hhv. 9, 10 og 12 poeng. 
  • To av tre land har en score på under 50.
  • Over halvparten av landene (101 av 180), har ikke vist tegn til forbedring på mer enn et tiår.
  • Siden 2012 har 32 land forbedret sine poengsummer på indeksen betydelig og blir nå sett på som å ha mindre korrupsjon. I samme periode har 47 land hatt betydelig nedgang.

Det er verdt å minne om at indeksen har sine begrensninger som mål på landenes korrupsjonstilstand. CPI måler oppfatningene av korrupsjon i offentlig sektor, men undersøkelsen inkluderer ikke mål på skatteunndragelse, hvitvasking, finansielt hemmelighold eller ulovlige pengestrømmer.

Fakta om korrupsjonsindeksen - Corruption Perception Index (CPI):
Korrupsjonsindeksen baserer seg på 13 uavhengige kilder som måler oppfatninger om korrupsjon i offentlig sektor i 180 land. Resultatene fra de ulike kildene veies sammen til en standardisert indeks med verdier fra null til hundre. Høyest poeng indikerer at offentlig sektor i landet er så å si fritt for korrupsjon, mens null indikerer en svært gjennomkorrupt offentlig sektor. Transparency International har utgitt korrupsjonsindeksen årlig siden 1995.

Kilde: Transparency International

https://www.transparency.org/en/news/cpi-2024-highlights-insights-corruption-climate-crisis