Kommunalt ansatte i Sverige utsettes for forsøk på utilbørlig påvirkning

Brottsförebyggande rådet (Brå) i Sverige har utarbeidet en håndbok om å forebygge utilbørlig påvirkning fra kriminelle og ekstremistiske grupper overfor kommunalt ansatte og politikere.

Håndboka er utarbeidet på oppdrag av den svenske regjeringen, og som ledd i en større studie av den utilbørlige påvirkningen systemtruende aktører og grupper i Sverige utøver mot folkevalgte og kommunale forvaltninger. 

Kommunene må ruste sin virksomhet og jobbe forebyggende for å kunne motstå utilbørlig påvirkning. For å støtte kommunene i dette arbeidet har Brå laget denne håndboka som inneholder konkrete verktøy og strategier for å forebygge og håndtere forsøk på å påvirke mennesker.

Brå har også avgitt en sluttrapport om resultatene fra denne studien (Rapport 2025: 4 Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar. Påverkansförsök mot förtroendevalda och kommunal förvaltning (pdf)).

Forsøk på påvirkning fra kriminelle og ekstremistiske grupper er et alvorlig problem som kan være vanskelig å håndtere juridisk. Kommunalt ansatte og kommunepolitikere er sårbare fordi påvirkerne ofte er nære og støtten og beskyttelsen mot utilbørlig påvirkning ikke er så utviklet på lokalt nivå.

Kommunalt ansatte og kommunepolitikere er sårbare fordi påvirkerne ofte er nære og støtten og beskyttelsen mot utilbørlig påvirkning ikke er så utviklet på lokalt nivå.

Studien viser at gjennom for eksempel trakassering og trusler, forsøker personer i kriminelle og ekstremistiske grupper å påvirke kommunalt ansatte og politikere til å ta andre beslutninger, avsløre informasjon eller ikke forfølge visse politiske saker. Særlig utsatte aktiviteter er individ- og familieomsorg i sosialtjenesten, og ansatte som jobber med å bygge relasjoner til barn og unge i utsatte områder.

Selv om forsøk på å påvirke disse aktørene totalt sett innebærer relativt få hendelser, er det ifølge Brå et reelt problem noen steder og for enkelte virksomheter. De ser at det er lettere for påvirkerne å komme fysisk tett på og skape ubehag på kommunalt nivå. Dette øker risikoen for at kriminelle og ekstremistiske grupper får innflytelse i aktivitetene, noe som kan få store konsekvenser for den enkelte, organisasjonen og samfunnet.

Når det gjelder folkevalgte, handler det i hovedsak om ideologisk motiverte forsøk på påvirkning fra ekstremistgrupper. Brås studie viser at partiene må jobbe mer aktivt for å fange opp forsøk på å påvirke og støtte de lokale folkevalgte og partiorganisasjonene.

Brås studie viser at partiene må jobbe mer aktivt for å fange opp forsøk på å påvirke og støtte de lokale folkevalgte og partiorganisasjonene.

Forsøk på påvirkning fra kriminelle og ekstremistiske grupper er ofte subtile og ikke klart ulovlige, noe som betyr at mye må håndteres av egen virksomhet. Det er derfor viktig å styrke motstandskraften til kommuner og partier for å forebygge problemet.

Kilde: Brottsförebyggande rådet (Brå): 

https://bra.se/rapporter/arkiv/2025-04-01-otillaten-paverkan-fran-kriminella-och-extremistiska-grupperingar