Arbeidslivskriminalitet er et økende problem som påvirker samfunnet på flere nivåer. Seriøse bedrifter kan ikke konkurrere på like vilkår, mange tvinges til å jobbe for lave lønninger under dårlige arbeidsforhold, og kostnadene for samfunnet er store. Ikke minst anskaffelser av bygg-, transport- og renholdstjenester er risikoområder.
Kostnadene ved arbeidsrelatert kriminalitet er vanskelige å anslå, men vil sannsynligvis være store. Den kriminelle økonomien, som arbeidslivskriminalitet er en del av, anslås å generere 100–150 milliarder svenske kroner i kriminalitetsoverskudd hvert år. Skatteunndragelser utgjør nesten 100 milliarder svenske kroner årlig, ifølge Delegasjonen mot arbeidslivskriminalitet (SOU 2025:25). Det er derfor en problemstilling som må prioriteres av beslutningstakere i svenske (og norske) kommuner, regioner og myndigheter.
Da Upphandlingsmyndigheten i Sverige spurte over 700 statlige etater, regioner, kommuner og offentlige virksomheter i den nasjonale anskaffelsesundersøkelsen i hvilken grad de følger opp krav til arbeidsrettslige forhold, viste det seg at bare en tredjedel i stor grad gjør det. I samme undersøkelse ble det stilt spørsmål om i hvilken grad organisasjonene analyserer risikoen for urimelige arbeidsforhold, som er en indikator på risiko for arbeidslivskriminalitet. Halvparten svarte at de gjør det i stor grad.
Den nye veiledningen for å motvirke arbeidslivskriminalitet i Sverige består av tre deler pluss en fordypning i anskaffelser av bygg og anlegg:
- Styring og organisering – arbeid med styrende dokumenter for å motvirke arbeidslivskriminalitet. Beslutningstakere og ledere i offentlige virksomheter har en sentral rolle i å drive og støtte initiativer for å bekjempe arbeidslivskriminalitet i anskaffelser. Støtte fra ledelsen er avgjørende for å kunne handle mot arbeidslivskriminalitet.
- Risikovurderinger av arbeidslivskriminalitet. En metodisk støtte for å jobbe med å avdekke og prioritere hvor risikoen for arbeidslivskriminalitet er størst gjennom hele anskaffelsesprosessen.
- Verktøykassen. En praktisk anvendelig generell støtte som kan brukes i alle typer anskaffelser, uavhengig av hva som anskaffes, med konkrete verktøy for å motvirke arbeidsrelatert kriminalitet.
- Tiltak i kontraktsanskaffelser underveis i byggeprosessen. En fordypningsstudie rettet mot alle oppdragsgiverroller som kommer i kontakt med kontraktsanskaffelser i bygg- og anleggsbransjen.
Kilde: Upphandlingsmyndigheten