NKRF på Stortinget for styrket egenkontroll og revisjon

NKRF deltok i dag på en åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite.

Daglig leder Ole Kristian Rogndokken og styreleder Per Olav Nilsen utenfor StortingetKommunal- og forvaltningskomiteen holdt åpen høring i forbindelse med behandlingen av Prop. 119 L (2011-2012) Endringar i kommunalelova m.m. (eigenkontroll mv.). NKRF, representert ved styreleder Per Olav Nilsen og daglig leder Ole Kristian Rogndokken, var blant deltakerne i dagens høring på Stortinget.

NKRF støttet det meste av det som framkommer i proposisjonen, og framhevet spesielt forslaget om å innføre et krav til rapportering om intern kontroll i kommunens årsmelding. NKRF mener dette vil bidra til at kommunen får et mer aktivt og styrket forhold til intern kontroll generelt.

NKRF benyttet også anledningen til å kommentere noen forhold som ikke er nevnt i proposisjonen, men som vil bidra til å styrke kommunens egenkontroll. En styrket egenkontroll bidrar sterkt til en bedre beslutningsinformasjon, bedre forvaltning og bedre tjenester. Det bør også legge grunnlaget for at statlig tilsyn kan reduseres og effektiviseres.

Følgende hovedbudskap ble formidlet i tilknytning til de forholdene som ble fokusert i NKRFs innspill:

Kontrollutvalgenes arbeidsforhold

  • Kontrollutvalgene må gis mulighet til å bestille årlige forvaltningsrevisjoner. Det vil føre til hyppigere kontroll med vesentlige tjenesteområder.

Felles revisjonsmandat i offentlig sektor

  • Regjeringen bør ta initiativ til at revisjonsinnholdet i statlig og kommunal sektor harmoniseres.

Sertifiseringsordning for revisjon i kommunal sektor

  • Det bør igangsettes et arbeide med å få etablert en egen sertifiseringsordning for revisjon i kommunal sektor.
  • Den faglige oppbyggingen av det kommende videreutdanningsstudiet i offentlig revisjon på NHH vil kunne legges til grunn for kravene i en sertifiseringsordning.

Statlig kvalitetskontroll av kommunale revisorer

  • Det bør etableres en statlig kvalitetsordning for kommunal revisjon. Det bør ses i sammenheng med en sertifiseringsordning for revisorer i kommunal revisjon.

Revisors taushetsplikt og utsatt offentlighet

  • Taushetsplikten for kommunens revisor bør liberaliseres og bli tilsvarende som for Riksrevisjonen.
  • Kommunale revisjonsrapporter bør behandles på samme måten som i staten ved at det innføres utsatt offentlighet for høringsutkast.

Relatert informasjon: